ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

 

RIMOKATOLIČKA ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

40311 Lopatinec, Pleškovec 29

PREDMET: DOPIS O AKTUALNIM DOGAĐANJIMA NA GRADILIŠTU REKONSTRUKCIJE CRKVE SV. JURAJ NA BREGU – III FAZA

Tekst:

 

Na župnoj crkvi Svetog Jurja na Bregu u tijeku je rekonstrukcija, definirana kao 3. faza radova(nakon 1. i 2.-ge – raščišćavanje i konzervacija). Rekonstrukcija crkve podrazumijeva ponovnu izgradnju srušenih dijelova na način i s materijalima koji u potpunosti odgovaraju izvorniku.

 

Izvedena je temeljna konstrukcija koja se sastoji od podbetoniranog dijela temelja južnog zida crkve, te potpuno novog dijela naglavne trakaste grede zvonika. Navedena temeljna armiranobetonska konstrukcija oslonjena je na 33 pilota dubine 6m, te zajednički djeluje kao cjelina, u nošenju zidne konstrukcije zvonika i crkve. Zahtjevnim postupkom kampadnog iskopa i betoniranja spašen je južni zid svetišta, koji ujedino sa zvonikom, kao zajednički zid svetišta i zvonika, sudjeluje u nošenju i stabilizaciji cijele građevine.

Operativno gledano, tvrtka „Čakovecstan“d.o.o., kao izvođač radova, izvela je zemljane radove iskopavši cca 300m3 zemljanog materijala (od toga 50m3 ručnog iskopa), te armiranobetonsku konstrukciju od 280m1 pilota, 70m3 betona i 10t čelika. Nakon izvedbe temeljne konstrukcije počelo se za zidanjem gornjeg dijela zvonika. Predviđeno je u prvoj fazi da se sazida 11m visine tornja nakon čega se čeka slijeganje strukture ziđa, da bi se izvelo kvalitetno sidrenje, te injektiranje starog i novog ziđa. Zidanje masivnih zidova (širine 135cm) izvodi se tradicionalnim zidarskim vezom, gdje se koriste tradicionalni građevinski materijali: opeka starog formata, produžni mort i vapnena žbuka spravljena od gašenog i odležanog vapna, te bijelog cementa. Znači, koriste se stari materijali, ali u skladu sa novim tehničkim propisima i novom građevinskom regulativom. Osnovna postavka projekta je potpuno poštovanje izvornog stanja crkve u svakom pogledu, što se izvedbom i ostvaruje.

Sve radove na rekonstrukciji i sanaciji nosive konstrukcije prate nadzorni inženjeri iz tvrtke INSTITUT IGH d.d., te projektantska tvrtka “LOKOŠEK PROJEKT“, d.o.o.

U Varaždinu, dana 22.10.2009. godine

Za Institut IGH, d.d.,

Nadzorni inženjeri:

Velimir Pavlic, dipl.ing.građ.

Ana Špišić, dipl.ing.građ.

(slike se nalaze u Galeriji slika - Obnova crkve)

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 152