ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

U četvrtak, 3. ožujka 2022. godine, u pastoralnom je centru u Pleškovcu održan radni sastanak na kojem se govorilo o izradi monografije župe Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec. Nazočili su mu preč. Anđelko Košćak, župnik u Mačkovcu, vlč. Mislav Mikac iz župe Gornji Mihaljevec, mr. povijesti Zoran Turk, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, članovi pastoralnog vijeća Sandra Radiković i Milovan Horvat te župnik župe Sveti Juraj na Bregu Ivica Puškadija. Dogovoreno je tko preuzima koju ulogu u izradi monografije koja će biti vrlo vrijedna knjiga za sve koje bude zanimalo kako se na našem području živjelo, kako je tekla demografija, kakvi su bili običaji i povijesne okolnosti.

U tom će smislu biti važna svaka stranica starih novina i svaki drugi materijalni izvor koji svjedoči o prošlosti Svetoga Jurja na Bregu i Gornjeg Mihaljevca. Posebnu vrijednost imat će i mjesni govori, imena ljudi i mjesta i sve ostalo što je stoljećima obilježilo ovo područje u gornjem Međimurju. Vlč. Puškadija i svi nazočni iskazali su zadovoljstvo postignutim dogovorom i projekt izrade monografije može krenuti, a uvjereni smo kako će istraživači vrijedno proučiti svoju građu i moći će pružiti čitateljima sve ono vrijedno što valja sačuvati od zaborava kako bismo još više mogli biti ponosni na svoj zavičaj na hrvatskome sjeveru.

 

mr. Danijel Kralj, župni kroničar

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21