ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

U subotu 10. rujna 2022. godine, na prvi dan proslave Imena Marijina u župi Sveti Juraj na Bregu, održala se promocija glazbene zbirke „Kapljice glazbe kroz život“ autora Milovana Horvata (orguljaša ove župe).

Kako je zapravo došlo do ideje o stvaranju takve zbirke notnih zapisa?

Priča počinje osnivanjem V.A. „Svjetlost“, zbora mladih u našoj župi, susretom hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu, orguljaškom školom Varaždinske biskupije i posebno zanimljivim predavanjima harmonije kod prof. Oreškog, te suradnjom sa Ivanom Malbašićem, tadašnjim voditeljem zbora mladih Varaždinske biskupije, koji je neprestano tražio obrade za svoj zbor i tako započeo suradnju sa autorom i učinio da se ovaj kotač zakotrlja.

Milovan Horvat po struci je kemičar, a kao takav poprilično dobro razumije sastav, svrhu i važnost tekućina. Možda je i to jedan od razloga što je cijeli svoj život zaokupljen proučavanjem još jedne bitne „tekućine“ – glazbe. Kao što je tekućina važna u životu svakog bića, tako je u životu autora ove zbirke glazba još jedna tekućina s kojom živi od malih nogu.

Više...

 

DVD Lopatinec je u suradnji s župom Sveti Juraj na Bregu organizirao hodočašće pješice u Ludbreg. Polazak je bio subotu 03.09.2022. u 23:45h nakon blagoslova u župnoj crkvi.

Okupilo se 10 župljana koji su ustaljenom rutom krenuli hrabro na put od oko 35 km. Na putu ih je pratilo vozilo DVD-a Lopatinec koje je prevozilo stvari hodočasnika, hranu,  piće i sl. potrebno za potporu hodočasnicima. Hodočasnici su bili dobro pripremljeni i opremljeni pa je pješačenje prošlo bez problema.

U svetište u Ludbregu su stigli oko 9 sati ujutro te odmah pošli u crkvu, napravili ophod oko oltara, priključili se procesiji i sudjelovali na Svetoj Misi ispred zavjetne kapele Predragocjene Krvi Isusove. Kućama su se vratili vozilom DVD-a Loptinec u ranim popodnevnim satima, umorni, ali ispunjeni novom snagom potrebnom za svakodnevni život.

 

Više...

U nedjelju, 28. kolovoza 2022. godine, u župnoj je crkvi u Svetom Jurju na Bregu u 9 sati održano svečano euharistijsko slavlje na kojem se predstavio novi župnik, vlč. Danijel Bistrović. Svetu misu predstavljanja župnika uz novog je župnika suslavio preč. Krunoslav Novak, izaslanik varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša, koji je u uvodu iskazao svoje veliko zadovoljstvo što župljani Svetog Jurja na Bregu imaju priliku sudjelovati na euharistiji svečanog predstavljanja novog duhovnog pastira za kojega smo uputili molitve Gospodinu dajući tako slavu Bogu.

Više...

U subotu 12. ožujka svetom misom započeo je prvi zajednički sinodski susret u župi Sveti Juraj na Bregu. Prije samog početka mise župna koordinatorica sinodskih susreta pozdravila je sve prisutne vjernik i ukratko objasnila koji je cilj naših susreta kroz ovu korizmu.

Nakon navještaja Božje riječi zajedno smo izmolili molitvu „Stojimo pred tobom, Duše Sveti“, molitvu za sinodu koja poziva Svetoga Duha da djeluje u nama kako bismo bili zajednica i narod milosrđa.

Župnik vlč. Ivica Puškadija, kroz homiliju u svetoj misi, tumačio je vjernicima navještaj Božje riječi, dao nam poticaj u ovo užurbano i pomalo izgubljeno vrijeme u svijetu. Potaknuo nas je na razmišljanje o tome koliko smo slabi i kako lako možemo upasti u zamke suvremenog svijeta ako izgubimo vjeru, ako nam srce i duh nisu dovoljno jaki.

Više...

Ovom zbirkom željeli smo sačuvati višeglasno pjevanje zastupljeno u župi i općini Sveti Juraj na Bregu te ostaviti mlađim generacijama u nasljeđe.

Smatramo da je pozamašan glazbeni opus voditelja Zbora Milovana Horvata bio i jest vrijedan da bude sabran na jednom mjestu i objavljen u obliku zbirke. Ova zbirka svjedoči o tradiciji četveroglasnog i višeglasnog zborskog pjevanja u našem kraju za čije je očuvanje itekako zaslužna glazbena obitelj Horvat.

Više...

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow