ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

 

Dana 23.rujna 2018. god. u župnoj crkvi Sv. Jurja, mučenika u Lopatincu, održane su po četvrti put u sklopu Varaždinskih  baroknih  večeri Koncert -In memoriam u čast akademiku Jurici Muraiu. U obnovljenoj i uređenoj crkvi uz ljepi broj poštovatelja klasične glazbe, ostat će ovaj događaj zlatnim slovima upisan. Zemlja partner ovih 48. Varaždinskih baroknih večeri je Japan.

Izvođaci su bili : Antonia Dunjko, sopran

Edmund Borić-Andler, orgulje

Program koncerta:

Francesco Durante (1684-1755): Vergin tutto amor

Girolamo Frescobaldi (1583-1643): Toccata II iz prve knjige

Johann Sebastian Bach (1685-1750): arija Mein glaubiges Herze, frohlocke iz Pfingstkantate za sopran i orgulje

Johann Pachelbel (1653-1706): Ciaccona u D-duru

Georg Friedrich Handel (1685-1759): arija Daniel iz oratorija Susanna

Benedetto Marcello (1686-1739): Sonata per Organo in F

Georg Friedrich Handel: Passacaglia u g-mollu

Johann Sebastian Bach: arija Kom in mein Herzenshaus iz kantate Ein festes Burg ist unser Gott

Anonimus/ Hrvatska 18. st.: Tri sonate iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu

Johann Sebastian Bach: arija Jauchzet Got tin allen Landen


EDMUND BORIĆ-ANDLER živi i djeluje u Zagrebu. Rođen i odrastao u Zadru. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj republici, Izraelu, SAD-u, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš.Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010. 2013. godine  mu izlazi drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records, a  krajem 2015. treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records, te 2016. g. četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.

ANTONIA DUNJKO, sopran završila je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Lidije Horvat Dunjko. Redovno sudjeluje u seminarima eminentnih umjetnika medu kojima treba istaknuti: Helena Lazarska, Annemarie i Gerhard Zeller, Lidija Horvat Dunjko, Dunja Vejzović, Daphne Evangelatos, Marijana Mijanović, Renata Pokupić, Tomislav Mužek …

Osvojila je brojne prve nagrade na državnim i inozemnim natjecanjima (Državnom natjecanju komorne glazbe, Državnom natjecanju iz pjevanja, Bruna Špiler u Crnoj Gori, Natjecanje za glas i orgulje Heferer, Lazar Jovanović u Beogradu, Iuventus canti u Slovačkoj, Lav Mirski u Osijeku...) 2013.g nominirana je za „Pjevača godine“ u ciklusu Molto cantabile u suradnji sa Koncertnom direkcijom. Koncerte odrzava u domovini i inozemstvu (Italija, Austrija-Mozarteum Wiener Saal, Njemačka, Češka, Mađarska, Nizozemska, Srbija, SAD- Washington Kennedy center...).

Osim koncerata ostvarila je brojne operne i operetne uloge (I.Stravinski-Slavuj, C.W.Gluck-Amor, I.pl.Zajc- Ema, G.F.Handel- Poppea, L.Janacek- Bystrouska, E.Kalman- Mariette la Tourette).Za svoja postignuća nagrađena je Dekanovom nagradom.

Trenutačno zivi u Rotterdamu te se usavrsava kod prof. Rosemary Joshua u Amsterdamu. Članica je operne grupe The Fat Lady u Haarlemu (Nizozemska) pod vodstvom mo.Tamira Chassona.

Publika je na kraju izvedenog koncerta izvođaćima zahvalila dugim pljeskom, a sam župnik Puškadija i načelnih Općine Anđelko Nagrajsalović kao suorganizatori predali su poklone izvođačima. Posebno smo bili počašćeni da smo imali mogućnost ugostiti u našoj crkvi po prvi puta proslavljenju sopranisticu Lidiju Horvat-Dunjko,koja je danas došla slušati svoju kćer Antoniju, a tom prilikom župnik je predao pretisak  povelje Nikole Zrinskog Sigetskog za zasluge i  promociji hrvatske  kulture u zemlji i svijetu.


Ravnatelj Davor Bobić najavio je za iduću godinu 2019.  održavanje  petih VBV u Sv.Jurju sa proslavljenjim zborom iz Švedske, a koja će iduće godine biti zemlja partner. U zahvali župnik Puškadija najavio je da će iduća godina biti proglašena godinom Jurice Muraiu a naše gore lista, akademika i svijetskog pijanista. Kroz različite programe čitave godine žitelji ovog kraja žele izreći svoju zahvalu akademiku Jurici,a u prigodi dvadesete godine od smrti.

Jurica Murai  kršten u ovoj crkvi, i proveo naljepše dane svoga života- djetinstvo na ovim prekrasnim bregima najvećeg vrha Međimurja u Vili Angelina u Vučetincu, a gdje je bilo  sijelo obitelji Muraia. Svim prijateljima klasične glazbe ovo je bio zaista koncert za pamćenje, do iduće godine na istom mjestu reće župnik Puškadija!

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow