ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Prvog dana školska djeca naše osnovne škole, pristupili su sv.ispovijedi u cinktoru crkve,  a nakon toga u župnoj crkvi slavila se misa Zaziva Duha Svetoga na početku nove školske godine.

 

Služitelj svete liturgije  bio je preč. mr.Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije uz suslavlje svećenika našeg dekanata na čelu sa dekanom preč. Ivanom Hercegom župnikom Sv. Martina na Muri,te umirovljenih svećenika župnika našeg dekanata. Animatori liturgijskog pjevanja i čitanja bila su djeca koja su svojim glasom dali slavu Bogu.

U homilji preč. Ivan istaknuo je kako danas molimo Nebesku majku Mariju da pod svoje okrilje stavi djecu, mlade da ih očuva od svakog zla, a da Duh Sveti budi tješitelj, branitelj, pomoćnik te da rasvijetli pameti i srca oni koji ga mole za pomoć. Važno je od svega srce koje treba biti od mesa,da kuca za Boga i bližnjega, a snagu za to daje nam Trojedini Bog u sakramantima posebno u sv. misi gdje svi mi primamo snagu za životne križeve, produbljujemo svoju vjeru i životom posvjedočujemo istaknuo je propovjednik.

Završetkom misnog slavlja uz pjesme na čast majci Božjoj svi okupljeni pošli su u procesiji oko oltara čudotvorne Gospe Lauretanske, i na taj način pokazujući vjernost Najvjernijoj odvjetnici. Naka štiti i brani našu župnu zajednicu!

Navečer po prvi puta sudjelovali smo u pjevanoj večernoj na čast majci Božjoj. Litugija časova, koja po starom običaju slavi se tjekom dana Crkva ispunja zapovijed Gospodinovu o neprestanoj molitvi, iskazuje hvale Bogu Ocu i posreduje za spasenje svijeta.

Lijepi broj vjernika, pjevača i predvoditelja đakona Mira i župnika Ivice, i na ovaj način dali su slavu Trojedonom Bogu i nebeskoj Majci Mariji za sva primljena dobročinstva.


II dan proštenja  Imena Marijina započelo je misnim slavljem za sve žive župljane u 7.00. Misno slavlje predslavio je domaći župnik uz veliki broj župljana. Đakon Miro izrekao je homiliju  u kojoj je istaknuo Marijinu blizinu svima koji se njoj utjeću i traže zaštitu, tako i danas vjernici hrle u crkve Mariji posvećenoj, jer svojim životom toliko je bliza čovjeku vjerniku kroz sve vjekove, pa je puk Božji na osobiti način štuje i njezin primjer života želi nasljedovati.

u 9.00. misu na slovenskom jeziku predslavio je mladomisnik Aljaš Baša uz suslavlje svećenika župnika iz Raškrižja i Velike Polane, i đakona Mira. Romari iz Prekmurja obnavljaju svoj zavjet predaka, kao je i zapisano u župnoj spomenici iz 18.st.znajući da je nebeska majka Marija posrednica milosti, tješiteljica žalosnih! Na završetku mise župnik Puškadija predao je predvoditelju slavlja jedan poklon zahvale da ga trajno podsjeća na župu Sv. Jurja na Bregu gdje je  slavio svoju mladu misu-sekundiciju.

Svećana ulazna procesija u 11.00. sati krenula je od sakristije crkve uz zvuk zvona, a djevojke KUU Zasadbreg na svojim ramenima unjele su u crkvu kip Bl. Djevice Marije!

Središnje misno slavlje predslavio je preč. Nikola Samodol uz suslavlje svećenika dekanata, svećenika iz Prekmurja, umirovljenih župnika našeg dekanata mons.Leonarda Logožara, preč. Ivana Kozjaka, vlč. Josipa Horvata.

U homilji predvoditelj je potaknuo okupljene na čašćenje Imena Marijina, kako je i Marija u Isusovoj školi ponizna službenica, a koja potvrđuje anđelu Gabrijelu rijeći: „Neka mi bude po tvojoj rijeći“ u tim riječima ostvaruje se Božje dijelo spasenja, a njezin primjer života i nama je putokaz do spasenja duše naše, utječimo se Mariji moleći za dar vjere, istaknuo je zlatnomisnik preč. Nikola.

Na završetku misnog slavlja svi hodočasnici učinili su oproštaju procesiju oko oltara čudotvorne Gospe Lauretanske uz pokoju suzu u oku, molitvom na usnama do iduće godine na istom mjestu.

Nekoliko fotografija za uspomenu na proštenje Imena Marijina 16.09.2018. vlasništvo KUU Zasadbreg

i jedna sa đakonom Mirom

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow