ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Dana 08. listopada 2017. održane su po treći put, već tradicionalno, Varaždinske barokne večeri u župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Lopatincu. Ove godine zemlja partner je Mađarska. U prepunoj crkvi ljubiteljima glazbe predstavio se ansambl Zriniana sa izvođačima:

Marta Schwaiger, sopran

Zoran Kelava, narator, udaraljke

Igor Paro, teorba, barokna gitara

 

Program Barokna glazba tragom lirike Nikole Zrinskog i Frane Krste Frankopana, naslovljen je prema istoimenoj ljubavnoj pjesmi koju je Nikola Zrinski 1645.posvetio tadašnoj zaručnici i prvoj supruzi Mariji Euzebiji Drašković. Izvođači su nam predstavili poznata imena klasične glazbe 17.st. kao što je Gašpr Sanz, Alessandro Piccinini, Aleksandro Grandi, Barbara Strozzi, Girolamo Frescobaldi, Giulio Casini, Vinko Jelić i Domenico Mazzocchi. Na primjeru mađarskih rukopisnih zbirki kao što je Stark i Vietorisz možemo zaključiti kako se glazba u drugoj polovici 17. st. njegovala u istočnoj Europi, daleko od velikih glazbenih središta.

Dugim pljeskom publika je još jednom pokazala da takvih događaja treba biti i više, jer oplemenjuju i dušu i srce.

U ime organizatora, Općine i Župe, ovog hvalevrijednog projekta na kraju koncerta okupljenima se obratio župnik Puškadija, podsjetivši da je i ova crkva na neki način sačuvala trag Zrinskih jer je upravo Nikola Zrinski Sigetski darovao darovnicu ovoj župi 1563. godine, a koja se čuva u Arhivu Varaždinske Biskupije. Vratili smo se u prošlost, da  svježimo sadašnjost i da bismo živjeli za budućnost.

Koncertni ured iz Varaždina i izvođači sa radošću dolaze jer je u ovoj župi živio i proveo veći dio svoga života akademik Jurica Murai, na prekrasnim bregima brdovitog nam zavičaja. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić izrekao je da i nadalje očekuju plodnu suradnju kao i dosada i dodao kako se Varaždinske Barokne večeri više ne osjećaju gostom već istinskim prijateljem. Upravo zbog jednog od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri akademika Jurice Muraia.

Ove godine navršava se 90. godina od rođenja akademika Jurice Muraia, te su njemu u čast održane i ove Barokne večeri u Sv. Jurju na Bregu. Općina i Župa akademiku Jurici odužili su se tako da njegovo ime nosi Društveni dom u Pleškovcu, a na Spomen ploči u cinktoru župne crkve postavljene 2014. godine stoji tekst:

“Znamenitim ljudima župe Sv. Juraj na Bregu, a koji su snagom svoga uma i srca, ostavili duboki trag u očuvanju Hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta“ Isklesano u kamenu stoji ime Jurica Murai rođ. 26.03.1927. -umro 26.01.1999., rođen u Varaždinu, kršten u ovoj crkvi, djetinjstvo proveo u Vučetincu, Hrvatski glazbeni pedagog i pijanist, sveučilišni profesor i akademik.

Kao što je župnik vlč. Puškadija na kraju zaključio: "vidimo se iduće godine na istom mjestu na koncertu Varaždinskih baroknih večeri ovdje u Sv. Jurju na Bregu".

 

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4