ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

24. nedjelja kroz godinu

Evanđelje:Mk 8, 27-35

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Što govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Ti si Pomazanik – Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu.

I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«

Tada dozva narod i učenike pa im reče: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.«

Riječ Gospodnja.

Otkrivati i prihvaćati Božje putove

Božji planovi i putovi često se ne slažu i ne poklapaju s našim ljudskim putovima i planovima. Isus u današnjem odlomku evanđelja priprema učenike za svoju muku i smrt na križu. To im je neprihvatljivo. Petar ga pokušava odgovoriti od njegova plana. Misli ljudski i ne može shvatiti Isusov put. Isus ga oštro prekorava i naziva sotonom jer se protivi planu Božjeg spasenja. Petar treba obraćenje, promjenu mentaliteta. Treba prepoznati i prihvatiti Božji put spasenja.

Isus ne nudi lagan put. Ne traži ga za sebe i ne nudi ga svojim učenicima. On želi ostvariti Očev plan spasenja čovjeka, po putu poniženja, trpljenja i smrti na križu. Teško nam je to shvatiti i razumijeti. Isus to čini slobodno, daruje svoj život, jer mu ga nitko ne može oduzeti. On pokazuje kako je sebedarje jedini put spasenja. Iza sebedarja je uskrsnuće

U svojoj današnjoj situaciji trebamo prihvatiti put i život koji nam Otac daje i priprema. Trebamo sazrijevati kako bi mogli otkrivati ljepotu plana Božjeg spasenja čovjeka. Trebamo naučiti strpljivo nositi svoj križ pa makar to bilo teško. Ući u Božji život, njegovim očima promatrati svijet, njegovim srcem ljubiti i osjećati: to je cilj našega života.

Gospodine povedi nas svojim putem spasenja i daj nam snage ići za tobom, ma kojim putevima i kroz kakve god poteškoće trebali proći.

Mijo Rak

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow