ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Uoči svetkovine Svih svetih naša je župa 31. studenoga 2013. godine sudjelovala u projektu „Noć otvorenih vrata crkve“.

Program se sastojao od nekoliko dijelova. Bdjenje je započelo kratkom službom svjetla nakon koje je usljedila služba Riječi u kojoj su svi okupljeni slušali Gospodina, Svjetlo Istinsko, koje snažno progovara i u našem vremenu.  Đakon, vlč. Silvio Košćak, održao je kratak nagovor. Između ostalog, vlč. Košćak u nagovoru je istaknuo: „Skupili smo se ove noći poput prve kršćanske zajednice. Svatko od nas došao je u župnu crkvu ponajprije biti s Gospodinom. Na početku slavlja upalili smo svijeće u kratkom, ali drevnom obredu službe svjetla. Mi smo te svjetiljke. Nismo se sakupili ovdje kako bismo bježali od svijeta u kojem živimo, već smo ovdje kako bismo svijetu bili svjetiljka koja rasvjetljuje njegovu tamu. Tama je sve gušća, no naš Gospodin veli da je onaj koji je s njime jači od tame. A svijet tamu ljubi sve više i više. Zašto? Odgovor je jednostavan, ali istina koja se nalazi u njemu za mnoge je uši preteška da bi se čak samo i saslušala. Sotona želi svijet za sebe, obmanjuje nas da posjeduje svijet. No, ne bojte se. Iako „sotona kao ričići lav obilazi“, Gospodin nam govori: „...hrabri budite – ja sam pobijedio svijet.“ (Iv 16, 33) Došli smo ovdje kako bismo rasvjetlili tamu ove noći. Sjećamo se večeras, u predvečerje svetkovine Svih svetih, ali i u predvečerje prvog petka, one večeri u kojoj je naš Gospodin ostavio Presvetu Euharistiju kao znak ljubavi prema palom čovjeku. Bog, pred kojim sva nebesa prigibaju koljena, učinio se robom radi nas. Ovdje na oltar za nekoliko trenutaka sići će taj znak, a kasnije, u euharistijskom slavlju, spustit će se nebo na zemlju, i sva će nebesa s nama slaviti Gospodina. Svjetlost neviđena rasvjetlit će naša srca. I pitam vas, braćo i sestre, zajedno sa svetim Blažom: „Kako se duša koja je uzljubila svjetlost, može ponovno okrenuti tami?“

Nakon službe Riječi započelo je euharistijsko klanjanje. Svatko od okupljenih imao je priliku na papirić zapisati svoju molitvu te je staviti pred Gospodina. Cijelo vrijeme župnik, vlč. Ivica Puškadija, bio je na raspolaganju te su svi koji su to željeli mogli pristupiti sakramentu  pomirenja. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik vlč. Ivica Puškadija. Vlč. Košćak u kratkoj homiliji istaknuo je važnost blaženstava, o kojima je Gospodin progovorio u Evanđelju, za osobnu svetost. „Blaženstva koja samo slušali govore nam kako biti Kristov učenik. Njihovo značenje naznačeno je, kako veli papa Benedikt XVI., u životu, patnji i tajenstvenoj radosti učenika koji se posve predao nasljedovanju Gospodina. Život Krstovog učenika, život svakoga od nas, život je koji provodimo uronjeni u zajedništvo s Kristom: Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist (Gal 2, 20)“, istaknuo je vlč. Košćak.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom bdjenju, svima koji su svojim upaljenim svjetiljkama pokazali istinsku ljubav prema Crkvi, zajednici kojoj pripadaju, a jednako tako što su bili svjetlo u svijetu koji sve više ljubi tamu, a zaboravlja Svjetlo Istinito, Krista Gospodina.

 

vlč. Silvio Košćak, đakon

 

 

 

 

 

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11