ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Župna kateheza firmanici 8 a i b, u crkvi srijeda u 13.45., prvopričesnici subota 9.30. 3 a, 3 b i c u 10.15. Pastoralni centar, Roditeljski sastanak firmanika poslije poldanje mise 24.10. u crkvi +++

Dvadeset i sedma nedjelja kroz godinu -  B

Evanđelje: Mk 10, 2 - 16

A pristupe farizeji pa, da ga iskušaju, upitaše: "Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?" On im odgovori: "Što vam zapovjedi Mojsije?" Oni rekoše: "Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i - otpustiti." A Isus će im: "Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!" U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: "Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub." Donosili mu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: "Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući." Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke.

Otkriti i živjeti Božji plan

Kako bi izgledao naš svijet bez zaljubljenih? Kakav bi bio svijet u kojem ne bi bilo ljepote ljubavi koja dvoje ljudi povezuje u jedno i rađa novim životom? Koliko bi lijepih životnih priča bilo manje? Na kraju krajeva bez ljubavi nas ne bi uopće  bilo.

Čovjek se ne rađa bilo gdje već upravo u svojoj obitelji. Ne rađa se od bilo kojih roditelja već od svojih roditelja. U svijetu bogatom raznolikošću postoji plan koji se ostvaruje. Znati prepoznati plan Stvoritelja mudrost je života. Bog je zamislio čovjeka. Zamislio ga je kao muško i žensko. Bog je čovjeka zamislio i stvorio za ljubav i zajedništvo. „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo.“ Bračna ljubav dvoje koji se prepoznaju kao životni partneri toliko je važna da će čovjek ostaviti najintimniju zajednicu majke i oca, braće i sestara da bi započeo novi život s osobom koju je odabrao i od koje je odabran. Postoji ljubav koja može trajati cijeli život...

Može li se čovjek rastati od osobe s kojom je u braku? Točnije, može li muškarac otpustiti ženu zbog nekog razloga? Očigledno, ta mogućnost je postojala. Mojsije je u određenim okolnostima dopustio, a i učitelji zakona, iako nisu u tom pitanju bili potpuno složni, općenito gledajući, dopuštali su u određenim okolnostima otpusno pismo i rastavu. Istina je da u ovom slučaju pitanje nije bilo pravo pitanje. Farizeji u stvari žele Isusa na prijevaru posvađati s njegovim slušateljima, tj. žele ga uhvatiti u riječi. Da je Isus odgovorio „da“ ili „ne“ sigurno bi na sebe navukao bijes određene grupacije. Isus dobro poznaje svoje sugovornike i zna da mu spremaju zamku, ali im odgovara mudro prisječajući na volju Božju naspram ljudskoj „takvosti“. „Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!" Drugim riječima Božja zamisao o bračnoj  ljubavi nije se promijenila, ona je i dalje cilj. Razlog promjene „okorjelo“ je srce čovjekovo.

Više je neispravnih stvari sadržano u tom „otpustiti ženu“. Žena ovdje nije jednako vrijedna kao muškarac, tj. prepuštena je njegovoj procjeni. Umjesto Božjeg plana za čovjeka u tom se slučaju ostvaruje muškarčev plan. Isus jasno poziva ljude na radikalno traženje i življenje Božjega plana za čovjeka. Bog od svojih uputa i planova, sadržanih u deset zapovijedi i još više i razložnije u dvije zapovijedi ljubavi ne može odustati. Ni oni koji najvještaju njegovu riječ ne mogu odustati od njegovih riječi.

Ponekad se čuju kritike na stavove Crkve o nemogućnosti rastave i novog crkvenog braka. Istina je da se nekome u takvoj situaciji stav Crkve može činiti krutim, ali Crkva ne može podilaziti čovjeku, ona mora vjerno naviještati Božji plan, njegovu volju za čovjeka. Zamislite da Crkva dopusti rastavu i novi crkveni brak. Koliko puta bi ljudima bilo dovoljno vjenčati se i rastati se? Ideal i svetost braka čuva se za generacije. Za one koje život, sa svim teškoćama koje nosi, odvede drugim putem Crkva ima razumijevanja, iako oni ne mogu u potpunosti sudjelovati u svim sakramentima. U ovom je slučaju važno naglasiti stav Crkve prema onima koji su rastavljeni i ponovo civilno oženjeni. Crkva vidi njihovu realnu situaciju i ne odbacuje ih. Ima doista situacija gdje je bilo nemoguće izdržati u braku i Crkva pruža mogućnost rastave od postelje i stola, od zajedničkog života, ali ne dopušta novi crkveni brak. To ne znači da ljude koji su se ponovo civilno vjenčali smatra propalima i prokletima, dapače zove ih da se u najvećoj mogućoj mjeri uključe u život crkvene zajednice. Činjenica je da cilj zajedničkog života ne može biti živjeti kratko zajedno pa se rastati. Ideal je živjeti cijeli život, do smrti muža ili žene zajedno. Ako se u životu dogodi i drugačije Bog i tada čovjeku daje priliku, jer se i u novoj vezi može živjeti na različite načine. U Božjem srcu i njegovu promislu ima mjesta za svako njegovo dijete. Kao što majka i otac vole svoju djecu i onda kada njihov život nije idealan, tako i Bog ljubi svoju ranjenu djecu, koja često na zgarištu iznova grade svoj život. U vjeri u neizmjernu ljubav Očevu, u konačnici, svi ljudi, oni koji žive u crkvenom braku i oni drugi koje je životna tragedija ranila, mogu i trebaju pronaći smisao i snagu za život. Bogu je sve moguće. U njegovoj ljubavi moguće je graditi novi početak.

Mijo Rak

 

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow