ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++

Poštovane/i Međimurke i Međimurci, ljudi dobre volje, dragi župljani!

Radostan sam što vas kao organizator mogu pozvati u Župu Sveti Juraj na Bregu koja je 2016. godinu proglasila Godinom Nikole Zrinskoga Sigetskog u povodu 450. g. od smrti sigetskoga junaka 7. rujna 1566. i u zahvalu za ostavljeni pisani trag Darovnicu  sigetskoga junaka Župi koji je vlastoručno potpisao darovatelj Nikola Zrinski Sigetski u Čakovcu 6. prosinca 1563. godine. Različitim sadržajima obilježit će se ta velika obljetnica.

Uz svečanu svetu misu organizirat će se znanstveni skup, koncerti i prigodne izložbe.

S veseljem i od srca vas očekujemo u Svetom Jurju na Bregu!

 

U Pleškovcu 31. prosinca 2015., vlč. Ivica Puškadija, župnik

Više...

Dr.sc.Branimir Bunjac

 

Nikola Šubić Zrinski – osoba i djelo

Grof Nikola IV. Zrinski, hrvatski državnik i vojskovođa, jedan je od najslavnijih velikana hrvatske, ali i mađarske povijesti. Poznat je pod mnogim imenima kao što su Nikola Zrinski Sigetski ili Nikola Zrinski Stariji. Ponekad mu se prezime piše kao Zrinjski, a u modernim vremenima, zahvaljujući operi Ivana pl. Zajca, ponajviše se navodi kao Nikola Šubić Zrinski, što s povijesnoga gledišta nije posve ispravno. Naime, iako Zrinski vuku korijene od bribirske plemićke obitelji Šubić, oni se nakon preseljenja u Slavoniju 1347. više nisu služili tim imenom.

Nikola IV. Zrinski rodio se u Zrinu oko 1508. kao sin Nikole III. Zrinskog i krbavske kneginje Jelene Karlović, sestre hrvatskoga bana Ivana Karlovića.

Nikola IV. Zrinski ušao je u povijest ponajviše kao vojskovođa jer je ratovao protiv Osmanlija još od svoje rane mladosti. Kao vojnik istaknuo se već u svojoj 21. godini prilikom obrane Beča 1529. godine kada ga je car Karlo V. zbog junaštva nagradio konjem i zlatom. Osobito se proslavio 1542. godine kada se, dovodeći relativno malu postrojbu od 400 Hrvata, izravno uključio u borbu i stabilizirao carsku vojsku koja je bila u rasulu u bitci s Osmalijama kod Pešte. S obzirom na to da su ta bitka i uloga Hrvata u njoj postali nadaleko poznati, kralj Ferdinand I. je 1542. izabrao Nikolu IV. Zrinskoga za hrvatskoga bana u dobi od 34 godine.

Više...

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow